БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НЕУСПЕШЕН ОПИТ ЗА УКРАИНСКО КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ

Украйна е предприела неуспешен опит да върне под свой контрол стратегически важния черноморски Змийски остров

Украйна е предприела неуспешен опит да върне под свой контрол стратегически важния черноморски Змийски остров, намиращ се на 35 километра от делтата на Дунав. Проваленият десант, определен от властите в Русия като налудничав, е извършен в понеделник около 5:00 часа сутринта.

Командването на въоръжените сили на Украйна публикува съобщение в социалните мрежи за нанасяне на "целенасочени удари с различни военни средства" включително турски дронове „Байрактар“ на острова.

От своя страна руското министерство на отбраната твърди, че руските системи за противовъздушна отбрана са свалили всички ракети, изстреляни на острова, както и повече от десет дрона, което е предотвратило украински десант.

Руското министерство на отбраната съобщи, че в отговор на атаката руската армия е нанесла ракетен удар по украинско летище в района на Одеса. Там са били унищожени хангари с дронове "Байрактар".

Връщането на острова има и важно пропагандно значение, след като беше една от първите територии, завзети от Русия в самото начало на инвазия. Тогава Киев излъга, че граничарите, които са били на острова, са загинали героично, но в действителност те са се предали и по-късно са били разменени за пленени руски войници.

Междувременно в Източна Украйна ситуацията, според ръководителя на областната военна администрация в Луганск Сергей Хайдай, остава „изключително трудна“ за украинските военни. Руските войски щурмуват селища край Северодонецк, като се стремят да установят пълен контрол над Донбас. Във вторник руските военни окупираха село Тошковка и продължиха настъплението си в посока Лисичанск.