БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

NEW YORK TIMES: ЕС ДА ЗАБРАВИ ЗА ВОЕННА НЕЗАВИСИМОСТ

Според изданието, пандемията е объркала плановете на мнозина, но най-тежко ще се отрази на стремежа на Европейския съюз да изгради по-силна и независима армия

От няколко години насам, особено след като Доналд Тръмп дойде на власт, европейските лидери се стремят да обезпечат собствената си сигурност. Но дори преди разразилия се коронавирус, имаше спекулации, че ЕС ще трябва да намали военните разходи в новия седемгодишен бюджет. Брекзит също допринесе за този процес, пише американското издание The New York Times.

Сега, когато пандемията засегна толкова много икономиката, борбата за бюджетa ще бъде още по-ожесточена, прогнозират експерти. Най-вероятно ще се даде предимство на икономическото възстановяване и борбата срещу безработицата. Брюксел продължава да се застъпва за борба с изменението на климата. А военните разходи, напротив, вероятно ще намалеят.

Преди две години в Европа бяха създадени две програми: Pesco за колективно снабдяване и инвестиции във военната сфера, която беше финансирана от участващите страни, и Европейският фонд за отбрана в тази област с финансиране от паневропейския бюджет. Освен това заедно с НАТО ЕС стартира инициатива за мобилност, благодарение на която тежките оръжия трябва да могат да се движат бързо из Европа в случай на конфликт с Русия.

Но още преди пандемията, включително поради Брекзит, Европейската комисия заяви, че ще намали бюджета за отбрана с повече от половината. Например вече е намален бюджетът за инициативата за мобилност и сега дори може да бъде сведен до нула. В Европа сега обсъждат възстановителен фонд, а не отбрана.

САЩ разбират, че в настоящата ситуация ще бъде трудно да се изисква от европейците да изразходват 2% от БВП за отбрана - например от Италия. Но няма да е лесно за държавите да се справят с натиска върху бюджета. Отношенията в НАТО могат да ескалират. Освен това самите държави най-вероятно ще се концентрират върху азиатското направление. И е малко вероятно да успеят да държат отбраната на два фронта.

Дори в САЩ хората ще се замислят какво е това сигурност, ако един вирус е успял да убие повече хора, отколкото което и да е конвенционално оръжие би могло за този период от време, заключава New York Times.