БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Няма мълниезащита на огромна част от старите сгради и частните домове

Това съобщи експертът Радослав Калчев след трагичния инцидент от вчера, при който мъж загуби живота си, ударен от мълния в столичния квартал Люлин.

Проблем е и че в по-голямата част от сградите, които имат такива системи, те са остарели и неефективни.

Мълниите са сериозен природен феномен, на който трябва да се обърне повече внимание, категоричен е експертът и обясни, че са нужни повече превантивни мерки, за да се избегнат инциденти като този от снощи. Контролът върху тази защита зависи от кметове на населените места, директори и ръководители на предприятия, собственици на сгради.

"Друг е въпросът, че липсва контрол от страна на държавата в последващия момент след извеждане в експлоатация след Акт 16, което е най-съществената груба грешка, че ние издавайки дадено съоръжение в експлоатация не осъществяваме последващ контрол.", каза Радослав Калчев. 

Според него инцидентът от вчера не е първият, няма и да е последният, докато липсва контрол, а такъв е разписан и съществува в българското законодателство с Наредба номер 4 , която описва ясно мерки и правила как отделни съоръжения, сгради и площадки да бъдат защитени.

"ова са около 30 хил. градуса температура. Това са над 100 хил. волта ток и времето на събитието е от порядъка на 10 наносекунди, следователно, когато човек или сграда попаднат в зоната на въздействие на едно такова явление последиците са много трагични и сериозни." твъди експертът.
Човекът загинал вчера не е имал почти никакъв шанс, макар и мълнията да не е паднала в непосредствена близост до него. Важно в такива ситуации според експертът е да застанем с прибрани крака, а той не е го е направил.

"Мълнията пада в непосредствена близост зарежда или се пренася в подпочвения слой и когато има голям разкрач между двата крака попада в потенциала на две различни по големина топли вълни и се получава този резултат.", обобщава Калчев.

Това, което трябва да предприемем, за да се защитим, ако мълниите падат близо до нас и сме навън е да избягваме да стоим до високи дървета, метални стълбове или далекопроводи или захранването на трамвайни линии, тъй като те са с високи стойности на ток, образуват електромагнитни полета, които от своя страна привличат тока на мълнията.