БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Няма вариант за оставка, реши Коалиционният съвет

Няма вариант за оставка, реши Коалиционният съвет

От ГЕРБ няколко пъти дават индикации, че са готови на вариант, в който Борисов не е премиер, но правителството остава

Правителството остава, няма да подава оставка и мандатът ще продължи до редовните избори. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционния съвет тази сутрин. От ГЕРБ няколко пъти дават индикации, че са готови на вариант, в който Борисов не е премиер, но правителството остава. „Обединени патриоти“ обаче категорично настояват кабинетът да изкара мандата си. По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев лансира още един сценарий – кабинетът да приеме важни закони до септември и след това да подаде оставка. Симеонов обаче отрече и този вариант.

Министър-председател остава Бойко Борисов. Няма други варианти пред нас. Имаме работа за вършене и в парламента, и в изпълнителната власт, отсече лидерът на НФСБ. Подобна бе тезата и на другия партньор в коалицията – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов вчера, в речта му пред Националната конференция на ГЕРБ. Тогава Борисов подчерта на няколко пъти, че не може сам да взима решения за бъдещето на правителството, защото управлява в коалиция.

Няма вариант за оставка през септември, каквато хипотеза предложи Томислав Дончев по-рано днес, обяви още Симеонов. По думите му „кабинетът няма да се подаде на уличния натиск и да избяга от отговорност“.

Той дори изреди приоритети на правителството, по които ще се работи в следващите месеци - борбата с битовата престъпност, повишаване на пенсиите, подобряване на социалните услуги и стандарта на живот. Изборите ще са тогава, когато е по Конституция. Нека всички политически партии се подготвят за тях, завърши Симеонов, цитиран от Нова тв.

Източник: Дума