БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ФИКТИВНИ ПОЧИВКИ НА УЧЕНИЦИ ЗА 8 МЛН. ЛВ.

Десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, за които са платени 8 млн. лева. към търговското дружество "Ученически отдих и спорт" за период от две години

Десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, за които са платени 8 млн. лева. към търговското дружество "Ученически отдих и спорт" за период от две години. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков.

Поредица от проверки от страна на МОН през последните 4 месеца са показали, че от юли 2019 до юни 2021 г. са потънали близо 8 млн. лв.

"Директорът на дружество ”Ученически отдих и спорт” е получавал над 10 хиляди лева месечна заплата. Ръководството на търговското дружество не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН. Не са налице нито документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки. 48 хиляди ученици е трябвало да почиват, но няма списък с базите, където трябва да бъдат почивките", заяви Денков.

МОН плаща около 30 лева за нощувка. Дружеството „Ученически отдих и спорт” е получило над 9 млн. лева. Министърът посочи, че са възстановени 1 млн. лева. Остават 7 млн. лева, които да бъдат върнати на министерството.

Денков е категоричен, че ще подаде сигнал до прокуратурата заради злоупотреби в особено големи размери.