БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Николай Цонков: С плащането на милиони на чужди организации, ГЕРБ признават, че са некомпетентни

В последните  години са се натрупали сериозни проблеми в образованието

„Днес управляващите предлагат да се приеме  споразумение между Международната банка за възстановяване и Министерството на образованието и науката. Ние от БСП категорично не подкрепяме тази практика от правителствата на Бойко Борисов да се сключват консултантски договори с  чужди организации, когато имаме подготвени  български специалисти. Това е порочна практика". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Николай Цонков от трибуната на Народното събрание.  

Той припомни, че в последните  години са се натрупали сериозни проблеми в образованието: „Това е продиктувано и от грешните политики, които се водеха, особено през последните 10 години от правителствата на Бойко Борисов, в резултат на което правилно беше програмирана и специална оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", в която бяха заложени на 1 млрд. и 600 млн., с които да бъде стимулирано образованието в България и образователния сектор. Но през 2016 г. бяха замразени средствата по оперативната програма.  Той допълни, че по-късно, с решение на Министерски съвет, скандално се е взело решение 102 млн. от тази програма да бъдат прехвърлени към друга програма към Министерство на икономиката. ”В програмния период 2014-2020 г. се видя пълният провал на правителствата на Бойко Борисов и невъзможност за усвояване и ефективно реформиране на системата на образованието.”, каза Цонков.

А там вие сами с решение на Министерски съвет сте приели анализ  за социално – икономическото развитие на България, в който казвате недвусмислено, че в образователната система не е постигнат кой знае какъв напредък.

„С подписването на това споразумение вие признавате, че сте некомпетентни и не може да се справите с проблемите на образованието в България", каза социалистът. Той обясни, че сега българските граждани ще платят милиони, за да се формулира стратегическа рамка за развитието на образованието в един дългосрочен период: „По този начин вие казвате: „Системата на образованието в България няма добри експерти, не вярваме на качествата на нашите преподаватели и експерти, затова ще използваме хора от чужбина. Това е цинично. И за капак на всичко, вие предлагате да се дадат над 3 млн. лв. на чужди експерти, които не познават българската система на образование за решат тези проблеми. Ако това не е признание за провала на правителствата на Бойко Борисов, не виждам какво друго може да се каже. Отсега съм убеден в резултата – нула”, завърши Николай Цонков.