БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Нинова: ГЕРБ са в тотална политическа изолация /ВИДЕО/

Правителството и мнозинството носят несугрност, нестабилност и безперспективност за държавата

ГЕРБ и Борисов са в тотална политическа изолация.Правителството и мнозинството носят несугрност, нестабилност и безперспективност за държавата, обяви председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова в декларация по повод новия политечески сезон, цитирана от Дума.

Позицията на социалистите остава непроменена – оставка на правителството, защото то е символ на нестабилност, некомпетентност, корупция и липса на диалог.

 Днес България има нужда от сигурност, стабилност, план за преодоляване на кризата и перспектива . Правителството на Борисов и това мнозинство са точно обратното – несигурност, нестабилност, нямат план за кризата и гарантират безперспективност за държавата. Те търсят изход от кризата само за себе си, каза Нинова.

За 10 години управление на ГЕРБ бяха унищожени де факто социалната, правовата и демократичната държава, сега искате да ги заличите и де юре. Само и само, за да останете на власт сте готови да хвърлите страната и в конституционна криза. С това предложение не се решава нито един от откритите въпроси. Политичеката криза остава, протестът не спира, напротив увеличава се. Ням аполитическа формация, която да подкрепя безусловно и 100 % тази промяна в Конституцията. Парламентарната криза остава. Виждаме, че коалиционните партньори на ГЕРБ им извиват ръцете, обърна се тя към депутатите от мнозинството.

По думите й други партии в парламента си променят позициите с часове.

Според нея ГЕРБ и Борисов са в тотална политическа изолация. Сами и борейки се за оцеляване и още няколко месеца политически живот. Ние от БСП и коалиция „БСП за България“, както през всички години, така и сега, сме гарант за конституционен ред, държавност, социална, демократична и правова държава. Искаме да е ясно, въпреки всички спекулации, „БСП за България“, ПГ няма да осигури нито един подпис от необходимите 120, а след това и от останалите 160, каза още Нинова.

Дотук се стигна в резултат на 10-годишното некомпетентно, корумпирано правителство на Бойко Борисов. Предложението за нова Конституция не е промяна, а подмяна. Нещо повече – премахнати са основополагащи ценности. Премахнахте правовата, справедливата и социална държава с вашето управление, сега искате да го направите и фактически, обърна се Нинова към депутатите от ГЕРБ.

 За нас този парламент е делегитимиран и има една задача – машинно гласуване и разпускане, категорична бе тя. По думите й правителството е с изчерпано доверие ивсеки ден оставането му на власт, задълбочава кризата.

Друга бе тезата на лидера на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя започна изказването си с атака към президента, който говори преди нея от трибуната.

Едва ли ще се запомни с добро този политик, който със стиснат юмрук призовава за метежи и бунт, каза Дариткова по адрес на Румен Радев. Всички ние сме в тази зала по волята на българските граждани като демократично избрани в резултат на легитимни избори. Това, в което сме се клели е да спазваме Конституцията и законите на страната. В тази конституция е ясно е разписано, че цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява държавния суверенитет, смята председателят на ПГ на ГЕРБ.

Всеки политик обаче има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката и да остане в историята на страната. Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост и воден от личните си властови амбиции със стиснат юмрук призова за метежи и бунт, заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези, е тезата на упраляващите.