БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Нинова: Още от 2017г. предлагаме намаляване на заплатите, а вие бяхте против

Въпросът за заплатите на депутатите е въпрос за пропастта между политическия елит и народа

Начинът, по който днес  подхождате към въпроса за възнагражденията на политическия елит, е сбъркан. Поставяте го само в рамките на болестта, опасността и кризата от коронавирус и последиците за икономиката и социалния живот на България. Като мине тази опасност – какво? Отново ли ще имаме право на онова несправедливо, автоматично, икономическо необосновано и социално  неправилно увеличение на заплатите на всеки три месеца, независимо какъв продукт сме произвели или не. Ние предложихме намаляване и замразяване на заплатите през 2017, 2018 и 2019 г. Тогава нямаше пандемия. Тогава нямаше нужда от това показно дарителство, което демонстрирате днес. Дарителството е личен акт, то се прави скромно и смирено, а не си мерите тук от трибуната милионите дарения.

Припомням ви – 2017 г., 2018 г. и 2019 г. – в това Народно събрание от "БСП за България" внасяхме законодателно предложение. Не просто излизаме и казваме като Борисов – замразявам ги. На колко ще ги замразите - на 5000, на 6000 лв.? А след един месец като падне средната заплата и нашата трябва да падне, ще си стои все така висока ли? И къде е справедливостта в това? През 2017 г. предложихме намаляване и замразяване на депутатските заплати, съизмерими към края на 43-ото Народно събрание. И през това Народно събрание, през изтеклите три години да не ни се увеличават заплатите нито лев. Знаете ли какво ни чуха ушите и преживяха емоциите и разума, от вас включително: популизъм, няма да ги изреждам, защото са твърде цинични определенията, които отправяхте към нас и към мен лично, защото аз бях много твърдо зад тази мярка, дори и с някои противоречия в нашата група съм я отстоявала 3 години поред.
Защо никой не казва в държавата, че освен депутатите още близо 600 души са  на тези заплати –  Комисията за енергийно и водно регулиране, Конституционният съд, Комисията за финансов надзор, Комисия за защита на конкуренцията, президентът, премиерът, министрите, омбудсманът – няма да ги изреждам всички 600 човека. Въпросът не е, че в момента България изпитва тежест от коронавуриса, въпросът не е временен, той е много по-голям, принципен, морален. Това е въпросът за пропастта на политическите елити, не само в България, а  в Европа и в света, и народите ни. И този момент няма да отмине с тази криза. И ние няма да се откажем да  го поставяме, така както го правим от 2017 до ден днешен, както и да ни наричате. Защото една от причините Европа и светът да стигнат дотук е тази пропаст между политическите елити и народите, която ние не можахме да осъзнаем с разум. Сега ще го осъзнаем през болката, през трагедията, през бедността на много хора. Защо трябваше да се случва така? Защо не можахме да го проумеем преди 3, преди 4 години, че това е въпрос на справедливост – не само за хората, а изобщо за обществата и за тяхното нормално съществуване оттук нататък. Ние сме  за това – да се намалят, да се замразят, да бъдем солидарни не само на думи и сме за това от 4 години. Не ни чухте. Поне сега ни чуйте, но без показност и популизъм, а с реални действия. Затова сега ние не приемаме, че сега правите най-екзотични предложения, а през 2017г. всички дотук изказали се, няма да ви назова поименно, но всички дотук изказали се от началото на заседанието сте гласували против замразяването на заплатите. Сега изведнъж решавате, че това е много хубаво и много полезно. Защо? И кое е популизмът? Това, което ние правим последователно 4 години, или това, което вие сега изведнъж се сетихте да предлагате, начело с вожда Бойко Борисов. Той лично е определял нашите действия като популизъм. Призовавам ви – нека всеки си направи предложенията за нашите възнаграждения. Ние ще се внесем твърдо и последователно предложението от 2017 година – намаляване на заплатите, замразявате им към края на 43-то Народно събрание.