БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Нинова: "Уважаеми българи, днес министър-председателят Бойко Борисов се скри от вашите въпроси" /видео/

ПГ на БСП за България даде извънреден брифинг след проваленото от ГЕРБ изслушване на Борисов в Парламента

Уважаеми българи, днес министър-председателят Бойко Борисов се скри от вашите въпроси.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция след като заседанието на парламента, поискано от левицата, се провали заради бойкота на депутатите от ГЕРБ.

Тя обвини правителството и управляващите, че разделят българския народ и искат да управляват чрез насаждането на страх.

"Уважаеми българи, използват страха ви от болестта, за да скрият безсилието си срещу безработицата, срещу фалитите, срещу неясното бъдеще. Разделят ви, настройват ви едни срещу други, за да ви владеят. Настройват хората в София срещу провинцията. Такива, които спазват карантина, срещу такива, коит оне спазват. Българи срещу роми. Един щаб срещу друг щаб. Правителството се храни от тази раздяла и от страха. Докато вие сте сковани в домовете си от страха, държавата абдикира от задълженията си. 90 % от социално-икономичесикте мерки, които предлагат са кредити, кредити на фирми, които фалират. Кредити на хора, които са безработни, които нямат яснота за бъдещето и които имат други кредити", бяха точните думи на Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че червената парламентарна група е внесла за втори път искане за свикване на извънредно заседание.

По думите й вече стои въпросът за парламентаризма и държавността. "Днес Борисов даде пример, че за него такива думи не съществуват. Това е поредната стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура. Ние като опозиция няма да се примирим с това, ще използваме всички законови механизми", подчерта още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова отчете, че управляващите са отхвърлили алтернативните предложения на БСП.

"Правителството нямаше план в началото на кризата. Посредата на кризата работят на принципа проба-грешка. Ние днес искаме от тях ясен план оттук-нататък за бъдещето. Искаме ясен план за извеждане на България от кризата, ясен план за вашия жвиот. Ето защо не се отказваме от парламенатрните механизми", посочи още Нинова.

"Внесохме искане за изслушване, в което щяхме да поставим питанията ви, които са дошли до нас, тревогите, които имате и очакванията за бъдещето. Уви, това не се случи, защото правителството през дните, в които тече кризата създаде хаос, внушава ви страх, разделя ви и ви оставя на произвола на съдбата. Днес не пожела да дойде и да отговори на актуални въпроси и тревоги", каза в началото на изявлението си за медиите Корнелия Нинова.

Разделят ви, за да ви владеят, каза още Нинова, обръщайки се към гражданите. Тя посочи, че 90% от мерките да борба с корона кризата са кредити.

БСП ще подготви своя алтернативна програма за излизане от кризата, информира лидерът на БСП. Нинова каза още, че за целта социалистите са направили групи по сектори.

"Не ГЕРБ провалиха заседанието, Борисов им нареди. Нали знаете, че те не правят нищо без неговото съгласие", обърна се към представителите на медиите Нинова.

Тя съобщи, че социалистите са били готови да направят декларация за катастрофата с Милен Цветков, "който беше убит на пътя от дрогиран младеж".

Нинова разкри, че преди четири месеца ГЕРБ са внесли предложение за промяна в НК за намаляване на наказанията за дрогираните шофьори, а  днес Борисов говори за по-тежки наказания. Кога е искрен премиерът, попита тя.

"Ллично  Лъчезар Иванов дойде при мен да иска от нас да покрепим това тяхно искане в името на националния консенсус. Отказахме", заяви Нинова.

Източник: Епицентър