БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

"НЮ ЙОРК ТАЙМС": СЛУЧКА НА ПЛАЖА В БЪЛГАРИЯ ПРЕРАСНА ДО ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

Чуждестранните издания продължават упорито да шумят за случващото се у нас. Информационни агенции и международни медии описват страната ни като най-корумпираната и най-бедната в ЕС и не спират да отразяват антиправителствените протести в България

Ню Йорк Таймс описва как в момента демонстрантите искат оставката на настоящето дясно правителство, което не може да се справи с корупцията, меси се в съдебната власт и изпълнява заръките на олигарсите.

В статията България се описва като най-бедната страна от Европейския съюз. Страната ни е посочена като пример за упадъка на демократичните стандарти в някои части на европейския континент.

В България основните актьори в процеса на разложение са широк спектър от действащи лица във и извън правителството, включително малка група богати бизнесмени, се казва в материала.

"Ню Йорк таймс" цитира излязлата на протеста 27-годишна Нели Трифонова, която казва, че "на народа тотално му е писнало от сговора между мафията и държавата".

В статията се отбелязва, че въпреки че върховенството на закона е номинално централно във философията на Европейския съюз, неговите лидери постоянно избягват да заемат твърде силна позиция срещу правителствата, които се отклоняват от демократичните стандарти у дома, стига да изпълняват заръките на Брюксел.