БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НОВ ОПИТ ЗА БАЛАНС НА ЯДРЕНИТЕ СИЛИ - ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯТ ЛИ ИРАН И САЩ СЪС СВЕТОВНИТЕ УСИЛИЯ?

Във Виена продължават преговорите за съживяване на ядреното споразумение, подписано между Иран и световните сили през 2015 година

Дипломатически представители на Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Иран трябва да се споразумеят за по-нататъшни стъпки за евентуално съживяване на споразумението, от което бившият щатски президент Доналд Тръмп едностранно се оттегли през 2018 г.
Целта е да се ограничат ядрените амбиции и сили на Иран.

В свое изявление Европейският съвет казва: "Участниците във Виенския форум обсъждат възможното връщане на Съединените щати към споразумението и как да се гарантира пълното и ефективното му прилагане".

Делегация от САЩ също пристигна във Виена, но като самостоятелен играч, с който представителите на останалите пет световни сили ще водят преговори за връщане в сделката. Преговорите ще изискват висш дипломатически пилотаж, предвид отказът на Иран да води преки преговори с Вашингтон.

След първите досегашни два кръга от многостранни разговори, европейските държави оценяват, че е постигнат напредък, но остава да се направи още много.