БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НОВА ТУРИСТИЧЕСКА КОСМИЧЕСКА НАДПРЕВАРА

НОВА ТУРИСТИЧЕСКА КОСМИЧЕСКА НАДПРЕВАРА

Целта на този изпитателен полет бе ексцентричният милиардер лично да оцени преживяванията на бъдещите космически туристи

След 90-минутно забавяне заради метеорологичните условия космическият самолет на Брънсън излетя от пистата в Ню Мексико, прикрепен към самолет носител, от който се разкачи на височина около 15 километра. След това "Юнити" сам се издигна почти вертикално на още около 85 км над земната повърхност, там, където официално свършва атмосферата на земята и започва космосът.

Предаване на живо показа астронавтите за кратко в безтегловност, преди да се насочат обратно към Земята.

"Добре дошли в зората на нова космическа ера", написа Брънсън в "Туитър" заедно със снимка на екипажа, носещ се безтегловно из кабината.

След благополучното приземяване милиардерът и спътниците му бяха посрещнати от приятели и семействата си на пистата, от която излетяха.

Успешният полет означава и че той е изпреварил основателя на "Амазон" Джеф Безос, който също планира да отлети до космоса след броени дни. Новата космическа надпревара между Брънсън, Безос и на основателя на "Тесла" Илън Мъск цели да се открие секторът на космическия туризъм.