БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРАЕНЕ НА ПАРИ ЗА"ХЕМУС"

НОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРАЕНЕ НА ПАРИ ЗА"ХЕМУС"

Съдът разполага с нови доказателства за пране на пари за "Хемус" с високопоставени служители

Съдът разполага с нови доказателства за пране на пари за "Хемус" с високопоставени служители. Основният обвиняем Борислав Колев, подсъдим за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, остава под домашен арест.

Адвокатът на Колев беше подал молба за изменение на мярката му в по-лека. Той поиска от съда мярка „подписка“ или алтернативно – парична гаранция. Градският съд обаче остави без уважение това искане. Съдебният състав приема, че все още е налице, макар и с намален интензитет, опасността от извършване на ново престъпление. Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано или оспорено от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ 5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така според прокуратурата с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.