БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НОВИ И СТРОГИ КОРОНАВИРУСНИ ПРАВИЛА В ЕВРОПА

Особено строги са ограниченията в Австрия, Словакия и Гърция, където лишават неимунизирането да посещават обществени места

От днес до 12 декември австрийците са изпратени да работят дистанционно, където е възможно. Единствено отворени остават магазините за хранителни стоки и аптеките. Ресторанти, барове и фризьорски салони са затворени. Културните мероприятия са отменени. Срокът на валидност на сертификатите за ваксинация се намалява от година на девет месеца. Документът за антитела вече не е доказателство за нисък епидемичен риск. Това проваля и традиционните коледни Базари във Виена:

"В много лошо настроение сме. Имахме големи планове за идните едмици, подготовката на на коледния базар беше на висота. Никой не мислеше, че ще имат блокиране точно преди Коледа. Много е тъжно, това е голям удар за нас".

В Германия на този фон активно се обсъжда необходимостта от задължителна ваксинация. Сега в страната федералните провинции сами определят ограничителни мерки в зависимост от състоянието на болничната система.

Чешкото правителство позволява от днес достъп само на ваксинирани и на преболедували през последните шест месеца достъп до барове, ресторанти, хотели и други услуги.

Словакия е затворена от днес, забранен е достъпът до обществени закрити места на неваксинирани срещу коронавирус.

Нови мерки влизат в сила от днес в цяла Гърция. Съгласно новите правила, хората, които не са ваксинирани с нямат валидно удостоверение за възстановяване след преболедуване, вече няма да бъдат допускани до обществени закрити места като кина, театри, музеи и спортни зали.

Властите в Кипър обсъждат допълнително затягане на ограниченията срещу разпространението на коронавируса. Предвижда се забрана за посещаване на клубове, стадиони и театри.