БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НОВИ КОРОНАВИРУСНИ ОГРАНИЧЕНИЯ В ЕВРОПА

Властите във все повече страни налагат строги ограничения на отказалите по една или друга причина имунизация

Германия е засегната от четвъртата вълна на пандемията. Законодателите обсъждат нови мерки за преодоляване на кризата. На фона на рекорден брой новозаразени, който достига петдесет хиляди случая на ден, вероятният бъдещ канцлер Олаф Шолц подкрепя призивите за ускоряване на ваксинационната кампания.

Междувременно режимът на изолация се върна в Горна Австрия. Този регион с най-нисък процент на ваксиниране в страната има най-голям брой новозаразени. Неваксинираните жители ще трябва да останат вкъщи - ще им бъде позволено да излизат само за храна и на работа. Федералният канцлер Александър Шаленберг предупреди, че въвеждането на локдаун за неваксинираните срещу коронавирус е въпрос на броени дни.

Нидерландия първа в Западна Европа ще наложи частичен локдаун в опит да спре нарастването на случаите. Барове, ресторанти и магазини за несъществени стоки ще трябва да затварят в 19 часа в продължение на поне 3 седмици. Хората ще бъдат призовани да работят от вкъщи, доколкото е възможно. Няма да има публика на спортните събития, но училища, театри и киносалони остават отворени.

В хърватския Дубровник се проведоха мирни протести срещу карантинните мерки и въвеждането на ковид сертификати. Те се събраха в историческия център на града, където образуваха думата "НЕ" със свещи пред кметството.

В Русия заболеваемостта и смъртността от Covid-19 остават високи. Наскоро московските власти решиха да отворят пунктове за безплатни експресни тестове за коронавирус на няколко метростанции в столицата. Към момента малко над 40% от населението е ваксинирано в страната, което допринася за разпространението на заразата.