БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НОВИ КОРОНАВИРУСНИ ОГРАНИЧЕНИЯ В ЕВРОПА

Въпреки масовата ваксинация редица държави въвеждат нови ограничения

Германският парламент ще обсъди налагането на нови противоепидемични ограничения. Очаква се да бъде гласуван законопроект за достъп до обществен транспорт и до работното място само за ваксинирани, преболедували и тествани.

В Португалия, въпреки че над 90% от населението е ваксинирано, се обмислят нови възможности за противодействие на Covid-19. Страната остави нов рекорд с над 2500 нови заразени за 24 часа и надхвърли прага от 500 хоспитализации, което е рекорд от началото на септември насам.

"Маските отново трябва да станат задължителни на закрито. Това е фундаментално важно. Трябва да се въведат ограничения за броя на хората, допускани на едно място. Безплатните бързи тестове трябва да бъдат върнати в аптеките", заяви Густаво Боржес, лекарски съюз на Португалия.

В Белгия ограниченията се затягат заради рязкото увеличение на броя на случаите на ковид, отбелязано през последната седмица, въпреки факта, че 76% от жителите на страната са ваксинирани. На обществени места вече е задължително носенето на маска дори за деца над десет години, а всеки, който има възможност, ще трябва да работи от вкъщи.

В Швеция за първи път властите обявиха въвеждането на коронавирусни паспорти, които от 1 декември ще трябва да се представят за посещение на събития с повече от 100 участници и провеждащи се в закрити помещения.

"В Швеция все още не се наблюдава такъв растеж, но ние не сме изолирани от външния свят и трябва да сме подготвени за това, че това ще ни засегне", заяви Лена Халанген, здравен министър на Швеция.

През последните дни в Чехия регистрира значително увеличение на броя на заразените. В страната се въвеждат нови ограничения за неваксинираните и неизкарали ковид. Властите мотивират това с факта, че предприетите по-рано мерки не са достатъчни за предотвратяване на разпространението на заразата.