БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Нови мерки срещу киберпрестъпленята в ЕС

Съветът на Европейския съюз прие нов юридически механизъм, който позволява да бъдат налагани санкции срещу извършителите на кибератаки и техните съучастници

В спектъра на новата правна рамка ще спадат удари срещу институциите на Евросъююза, държави-членки, както и международни организации.

Според новата наредба физически и юридически лица, които са извършили кибератаки срещу Европейския съюз, държавите-членки или международни организации, ще влязат в т. нар. "черни списъци".

Санкциите, които грозят хакерите са забрана за пътуване до държава-членка на Европейския съюз и запор на имущество и банкови сметки. Наказания са насочени и към лица, които предоставят финансова, техническа или материална помощ във връзка с кибернападения.

По този начин Брюксел за първи път има възможността да наказва хакери и съучастниците им, дори и тяхното местоположение да не е на територията на Стария континент.

Предложението за реформата дойде от правителствата на Холандия и Великобритания. През октомври миналата година тяхно съвместно разследване откри множество кибернападения срещу Организацията за забрана химическите оръжия в Хага. Според Холандия, хакерските атаки са били извършени от Главното разузнавателно управление на Русия .