БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НОВИ ОБВИНЕНИЯ МЕЖДУ РУСИЯ, УКРАЙНА И НАТО

На свой ред руският президент Владимир Путин предупреди, че напредването на Алианса към страната му ще доведе до остри ответни мерки

Според външния министър на Украйна Дмитро Кулеба НАТО трябва да подготви икономически санкции, които да бъдат наложени на Русия, ако тя цитирам „реши да избере най-лошия сценарий“. Той призова Алиансът да засили военното и отбранителното сътрудничество с Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът се готви за реакция в случай, че Русия използва военна сила срещу Украйна. По време на срещата на външните министри от Съюза бяха обсъдени икономически санкции и политически мерки срещу Русия в случай на предполагаема „агресия в Украйна“.

"Русия ще плати висока цена, ако отново използва сила срещу независима суверенна държава - Украйна. Ние демонстрирахме способността си да подкрепим тежките икономически, финансови и политически санкции", заяви Столтенберг.

НАТО отбеляза, че продължава да се придържа към двоен подход в отношенията с Русия: възпиране и диалог. Днес външните министри на страните от НАТО обсъждат ситуацията в Черноморския регион с външните министри на Украйна и Грузия.

Москва отрича всякакви агресивни планове срещу Украйна. В същото време руският президент Владимир Путин каза, че разширяването на военната инфраструктура на НАТО към Украйна може да се превърне в "червена линия" за Русия.

"Ако на територията на Украйна се появят ударни комплекси, времето за полет до Москва ще бъде седем до десет минути, а ако бъдат разгърнати хиперзвукови оръжия, пет минути", заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Според Путин създаването на хиперзвуково оръжие е руският отговор на разширяването на НАТО на изток.