БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ В АНГЛИЯ ЗАРАДИ ОМИКРОН, ПЪРВИ СЛУЧАИ И В ЯПОНИЯ

Вариантът Омикрон бе открит и на френския остров Реюнион, както и в Япония

От днес сутринта във Великобрания маските са задължителни в магазини, учреждения, фризьорски салони, в обществения транспорт.

Всички международни пътници, идващи от страни, които са "червената зона", пък трябва да си направят PCR тест до края на втория ден след пристигането си и да се самоизолират, докато чакат резултата. Това е в сила и за ваксинираните и за неваксинираните. За неваксинираните има и изискване за предварителен тест преди пътуването и за резервиране и на тест за осмия ден след пристигането. Това ново ограничение е в допълнение на рестрикциите, наложени на пътуващи от 10 южноафрикански страни, които трябва да изкарат карантина в специално предназначени хотели.

Великобритания съобщи за 11 случая на варианта Омикрон. Правителството очаква бройката да нарасне.

Новите мерки ще бъдат преразгледани след три седмици. Според премиера Борис Джонсън заради успешната ваксинационна кампания страната е в по-добра ситуация в сравнение с миналата година, когато рестрикции бяха въведени малко преди Коледа.

Същевременно в Германия бъдещият вицеканцлер Роберт Хабек призова за по-строги рестриктивни мерки. Той прикани тези мерки да са унифицирани в цялата страна.

Вариантът Омикрон на вируса бе открит и на френския остров Реюнион, предадоха световните агенции. Става дума за пациент, пътувал до Мозамбик, транзитирал през Република Южна Африка, преди да се върне на острова.

Япония също потвърди първи случай на зараза с варианта. Става дума за пътник от Намибия, тестван на летището.

Същевременно Хонконг забрани на чужденци да влизат в града от още четири африкански страни - Ангола, Етиопия, Нигерия и Замбия, и планира да разшири забраната и за пътници, които са били в Австралия, Канада, Израел и шест европейски държави в последните 21 дни. Тази забрана ще влезе в сила от 2 декември. Засегнатите европейски страни са Чехия, Дания, Германия, Италия, Австрия, Белгия.