БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

НОВИ ВЗАИМНИ ОБВИНЕНИЯ МЕЖДУ РУСИЯ И НАТО

Взаимните нападки между Русия и НАТО продължават

В САЩ твърдят, че струпването на руски войски на РУСКА територия и ученията край Украйна са доказателство за планирани от Москва агресивни действия срещу съседа ѝ.

"Не знаем дали Путин е взел решение за нахлуване. Но знаем, че се разработва възможността за извършване на такива действия, ако решението бъде взето. Затова трябва да сме готови на всякакви обстоятелства, като работим едновременно над това Русия да смени курса си", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Американският първи дипломат говори за санкции, но не уточни с какви точно Вашингтон би отговорил на евентуална конфронтация.

Кремъл нарича безпочвени обвиненията на НАТО. Москва предлага да бъдат започнати преговори за постигане на правни гаранции, които изключват разширяването на НАТО на изток

"Всички помнят устните уверения, че НАТО няма да се разшири на изток, но стана точно обратното. Всъщност опасенията за руската сигурност бяха игнорирани и сега продължават да се игнорират", заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Според президента Владимир Путин "не Русия заплашва някого", а "заплахите настъпват" към руските граници. На свой ред прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков призова САЩ и техните партньори от НАТО  „да спрат да концентрират военен юмрук по границите на Русия и да пълнят Украйна с модерни оръжия“.