БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Новият президент на Северна Макадония встъпва в длъжност

Стево Пендаровски започна петгодишния си мандат

Пендаровски, който е и първият президент на Република Северна Македония след промяната на името на страната, направи обръщение към депутатите. Той открои четири приоритета и подаде ръка на опозицията за сътрудничество.

Президентът заяви, че ще работи за пълноправното членство на Северна Македония в НАТО и започване на преговори за членство в ЕС. Пендаровски посочи, че ще търси баланса в междуетническите отношения и отговорност на лидерите за посланията, които изпращат.

Според него един от най-важните резултати на последните президентски избори е, че те за пръв път са признати от всички, а всички етноси в страната за пръв път наричат държавата „моята държава”.

Пендаровски смята, че едни от най-големите предизвикателства са борбата с корупцията и организираната престъпност.

На церемонията в парламента в Скопие присъстват българският президент Румен Радев, сръбският президент Александър Вучич, албанският президент Илир Мета и президентът на Косово Хашим Тачи. Външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович, гръцкият външен министър Георгиос Катругалос, заместник-министърът на външните работи на Полша Матей Ланг, заместник-министърът на външните работи на Турция Фарук Каймакчи и представител на кабинета на словенския президент Борут Пахор.

В зала е и бившият вече президент Георге Иванов, също и Бранко Цървенковски. В пленарна зала присъстват депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНE.