БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Новият президент на Украйна разпусна Парламента

Новият президент на Украйна разпусна Парламента

Володимир Зеленски ще насрочи предсрочни парламентарни избори

Това се случи веднага след като новакът в политиката и комедиен актьор положи клетва като държавен глава. Володимир Зеленски стана шестият президент в историята на страната. Веднага след като разпусна парламента, той призова членовете на правителството "да освободят място за бъдещите поколения". В отговор мигновена оставка подаде министърът на отбраната Степан Полторак. Той обяви решението си във Фейсбук. По-рано днес оставка подадоха ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Васил Грицак и всичките му заместници, съобщи пресслужбата на ведомството. Писмото с оставката на Грицак е публикувано на официалния сайт на ССУ. В него се добавя, че оставка са подали и заместниците му, предаде ТАСС.

В днешната си реч във Върховната рада, след полагането на клетва като държавен глава, Володимир Зеленски посочи, че е дошло време членовете на сегашното правителство да си тръгнат и "да освободят място за бъдещите поколения". В обръщението си към украинския народ Зеленски призова депутатите до изтичане на пълномощията им след два месеца да приемат редица важни закони, по-специално за премахване на парламентарния имунитет.

"Задължавам се с всички свои дела да отстоявам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на Отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам правата и свободите на гражданите, да спазвам Конституцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички сънародници, да повишавам авторитета на Украйна в света", каза новият държавен глава на церемонията и добави, че негова първа задача на президентския пост ще бъде прекратяването на огъня в Източна Украйна. Той призова украинците да се връщат в страната, посочва ТАСС.