БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОБЕДИНЕНАТА УНГАРСКА ОПОЗИЦИЯ ИЗБРА ПРОТИВНИКА НА ОРБАН

Дългогодишният премиер Виктор Орбан ще се изправи срещу относително неизвестен политик с големи амбиции, успял да обедини социалисти, либерали, умерени консерватори и националисти

Обединената унгарска опозиция номинира своя кандидат за парламентарните избори следващата година.
Дългогодишният премиер Виктор Орбан ще се изправи срещу относително неизвестен политик с големи амбиции, успял да обедини социалисти, либерали, умерени консерватори и националисти.

Номинираният от унгарската опозиция Петер Марки-Зай, кмет на малкия град Ходмезьовашархей в южната част на страната и баща на седем деца победи фаворита от първия тур на вътрешния вот - заместник-председателя на Европейския парламент с български корени Клара Добрев. Той обяви, че ще се бори премахване на сегашната "нелиберална държава", подобряване на влошените отношения с Брюксел и приемане на еврото в обозримо бъдеще.

"Тази битка, тези първични избори бяха спечелени не от мен, а от вас. Това е победа за младите хора. Искаме правителството да поправи грешките от последните 30 години, които бяха разрушителни за страната ни", заяви Петер Марки-Зай.

Клара Добрев призна поражението и обеща да помогне на Марки-Зай в борбата за депутатски мандати:

"Отсега нататък имаме само една обща кауза, един въпрос: как да организираме взаимодействието на шестте опозиционни партии, за да победим правителството на премиера Виктор Орбан през април и да унищожим режима му"

На парламентарния вот догодина премиерът Виктор Орбан ще се изправи за първи път срещу общ опозиционен фронт. Социолозите предвещават оспорвана битка на изборите между новата коалиция и управляващата дясна партия ФИДЕС.