БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Обилни валежи в цялата страна, следят за покачване на реките

Обилни валежи в цялата страна, следят за покачване на реките

Най-обилни ще са валежите в 5 области - Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас

Оранжев и жълт код за интензивни валежи важи за почти цялата страна днес, съобщава Дума. Най-обилни ще са валежите в 5 области - Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

За останалата част от страната кодът е жълт - за валежи от дъжд, а в Северозападна България от дъжд и сняг.

Властите следят нивата на реки и язовири, а в по-високите райони от АПИ имат готовност да обработват пътищата срещу заледяване. Заради тежкия и мокър сняг, който падна в планините, има много счупени дървета, които затрудняват движението. Проходът „Петрохан“ бе затворен тази сутрин за отстраняването на паднали клони на пътя.

Във връзка с обилните валежи и обявения „жълт код“ по разпореждане на кметът на София Йорданка Фандъкова се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община.

В момента няма опасност от разливи. Наблюдава се повишение на нивата, с около 50 см, но реките текат в коритата си. Извършва се контролирано изпускане на общинските язовири „Суходол 2“, „Иваняне“, „Мрамор“.

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и столичната пожарна реагират на сигнали за паднали клони и дървета във връзка с валежите в София.

През нощта екипите на общината са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони.

Екипи на столичната пожарна отстраняват паднали клони на пътното платно по пътя между Бистрица и Железница, както и пътя за с. Плана.

Поради завиряване под моста в гр. Нови Искър временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26. На място са изпратени аварийни екипи. Работи се и по завиряване в кв.“Требич“.