БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОБКРЪЖЕНИЯ НА ФРОНТА В ДОНБАС

ОБКРЪЖЕНИЯ НА ФРОНТА В ДОНБАС

Руските войски напредват към последния останал извън техен контрол град в украинската Луганска област - Лисичанск и се готвят да атакуват покрайнините му

Руските войски напредват към последния останал извън техен контрол град в украинската Луганска област - Лисичанск и се готвят да атакуват покрайнините му. Руският генерален щаб съобщава, че е поставил в обкръжение около 2500 бойци от елитната 57-ма бригада на морската пехота на Украйна в близкото село Золотое.

Украинският генерален щаб потвърди в сутрешната си сводка за фронта, че руските войски се доближават до целта си да обкръжат украинските войски, защитаващи Горское и Золотое южно от Лисичанск.

Руснаците са и все по-близо и до пълно обкръжаване на Северодонецк, където продължават ожесточените боеве за контрол над територията на химическия завод "Азот".

Ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Хайдай тази сутрин съобщава, че ситуацията в Лисичанск и Северодонецк е изключително трудна.

Руските войски са засилили артилерийския обстрел по втория по големина украински град Харков. Жертвите сред мирното население в последното денонощие са над 20. Според украинските власти това "тероризиране на населението" цели да ги накара да прехвърлят повече ресурси в защита на Харков и да отслабят фронта си в Донбас.

Руски сили обстрелваха пристанищния град Николаев, близо до окупирания Херсон. През последните 24 часа в региона са извършени най-малко три атаки, при които един цивилен е убит и трима са ранени.