БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОБСТРЕЛИТЕ В УКРАЙНА ПРОДЪЛЖАВАТ

Най-малко 6 души бяха убити и повече от 30 ранени при експлозия в североизточния град Харков

Обстрелите по украинските градове продължават. Най-малко 6 души бяха убити и повече от 30 ранени при експлозия в североизточния град Харков, вторият по-големина в страната. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че се готви мощно контранастъпление в причерноморската Херсонска област и призова западните партньори да не отслабват натиска срещу Русия.

Украинската армия съобщи, че край заетия от руските сили град Новая Каховка, Херсонска област, в понеделник вечерта с помощта на американските артилерийски системи ХИМАРС са унищожили складовете за боеприпаси. Представители на руската военно-гражданска администрация в региона твърди, че ударът на въоръжените сили на Украйна е довел до експлозия в складове с минерални торове. Това е и причината за цивилните жертви. От ударът са пострадали пазарът, болница и жилищни сгради.

А броят на загиналите при обстрела на жилищна сграда в Часов Яр в Донецка област достигна 33 души. Девет души бяха спасени, като те бяха извадени живи изпод развалините.

За Москва войната не се ограничава до действия на фронтовата линия. Руският президент Владимир Путин подписа указ за ускорено даване на руско гражданство на всички украинци, а не само на териториите, които вече са окупирани от неговата армия.

Във връзка с извършените изключения от санкциите, наложени на Русия Президентът на Украйна нарече „опасно“ извършено от Канада за връщането на Германия на турбините, ремонтирани от „Сименс“ за "Северен поток 1". Според него всяка отстъпка се възприема от Москва като стимул за по-нататъшен натиск и тя ще се опита не само да ограничи максимално, но и напълно да спре доставките на газ за Европа в най-критичния момент.

Той заяви, че в момента събира милионна армия, която да върне под контрола на Киев на цяла Херсонска област, попаднала почти без бой под руски контрол в началото на бойните действия.