БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОБСЪЖДАТ „МЕГА-ЗАТВАРЯНЕ“ НА ГЕРМАНИЯ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Франция пък налага още по-строг комендантски час

Политиците около Меркел и повечето германски лекарите смятат, че настоящите ограничения не са достатъчни за подобряване на ситуацията. Страната регистрира на ден по около 15 смъртни случая на милион души, което се смята за много висок процент. Първоначално Германия се справи по-добре с пандемията от съседите си, благодарение на стриктната карантина през пролетта на 2020, но през последните месеци регистрира рязък скок в заразяванията и смъртните случаи.

Във Франция транспортът работи и магазините са отворени, но вечерният час става по-строг: не може да се излиза от дома без основателна причина след 18:00 (преди това забраната е беше в сила от 20:00). Тази разпоредба ще бъде отменена не по-рано от след две седмици.

"По-строгият комендантски час следва логиката на превантивните мерки. Това ще ни позволи да балансираме силите и да се опитаме да избегнем налагането на по-строги мерки, към които трябваше да се прибягва два пъти миналата година", заяви Жан Кастекс, премиер на Франция.

В Испания прагът от 500 заразени на 100 хиляди жители отново е надвишен. Властите на автономните общности Андалусия, Мурсия и Кастилия и Леон поискаха от централното правителство да им даде право и възможност да въведат режим на домашна изолация на гражданите.

В Швеция общият брой на жертвите от началото на пандемията надхвърли 10 хиляди души. А броят на потвърдените случаи надхвърли половин милион. Въпреки това досега властите се въздържаха от строги мерки. Повечето от тях - включително носенето на маски в транспорта - са с препоръчителен характер.