БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Обсъждат затягане на мерките в редица области

В петък ще заседава националният щаб

Здравните власти обсъждат ново затягане на мерките в някои области на страната. Това се налага заради усложнената COVID обстановка, непрекъснато увеличаващия се брой заразени и динамичната ситуация. Предупреждението отправи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Окончателното решение ще се вземе най-късно утре след заседание на Националния щаб.

Решение за затягане на мерките в София ще се вземе днес или утре, като до влизането в сила на заповедта ще има няколко дни. Това обяви доц. Ангел Кунчев след пандемичен комитет.

"Ако говорим конкретно за София, Столичната районна здравна инспекция предлага ограничаване на 50 процента на капацитета (и като работна площ, и като лица, заети в обектите) на заведения за хранене и развлечение. Второто е ограничаване на работното време до 22:00 ч. и пълно спазване на достъпа със зелен сертификат на всички тези места", заяви Кунчев.

Кунчев допълни, че за другите силно заразени региони тези мерки се доуточняват все още. А относно образователната система се предвижда минаване на ротационен принцип на обучение в София.

 "Ще предложим от понеделник учениците от 1 до 4 клас, както от 7, 10 и 12 клас да останат на присъствена форма на обучение. Останалите 5, 6, 8, 9 и 11 клас - да преминат в електронна среда към момента до настъпване на междусрочната ваканция. Ако ситуацията се усложни, това решение може да се вземе и за цялата страна", заяви Кунчев.

Ако се стигне до четвъртия етап от националния кризисен план за справяне с пандемията, вероятно решението за ротационен принцип на обучение ще се вземе за цялата страна и ще се прибегне до по-стегнати мерки, предупреди доц. Кунчев.

Припомняме, че критичните региони са: Благоевград, Бургас, София, София-област, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив. Там заболеваемостта е най-висока.