БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОБВИНЕНИЯ, ОБСТРЕЛИ И ПРЕДПОЛАГАЕМИ ПОБЕДИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ФРОНТА В УКРАЙНА

Взривове във военни складове и поделение в контролирания от Русия Крим

Взривове във военни складове и поделение в контролирания от Русия Крим. Бомбардировки в Харков и тежки боеве в Донбас. Властите в Киев и Москва си отпраВЯТ взаимни обвинения за удари срещу Запорожката АЕЦ, като Москва е готова да изпрати на място инспектори на международните организации.

Украинските власти съобщиха, че са поразили база, използвана от руската паравоенна групировка "Вагнер", както и мост в контролирания от руската армия град Мелитопол. ВСУ обявиха контраофанзива в южната част на страната и че вече са си върнали контрола върху десетки села. Руските сили отричат да има промяна на фронта. Според тях украинските победи се ограничават единствено до влизане в села „ничията земя“ между позициите на двете армии и последващо след няколко часа отстъпление.

Според бойците на ВСУ през последните дни напрежението на фронтовата линия в района на Донецк се е засилило, което е индикатор, че скоро ще последва руско настъпление.

Продължават взаимните обвинения за удари срещу Запорожката атомна електроцентрала. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш разговаря с руския министър на отбраната Сергей Шойгу за положението в района. Москва обяви, че ще направи "всичко необходимо", за да позволи на специалисти от Международната агенция за атомна енергия да посетят съоръжението и отново припомни, че няма логика сама да обстрелва контролиран от нея обект.

Междувременно петима чужденци, граждани на Швеция, Хърватия и Великобритания, се изправиха пред върховния съд на самопровъзгласилата се ДНР. Те са обвинени, че са участвали в бойните действия като наемници на страната на Украйна и са извършвали военни престъпления. На процеса и петимата не се признаха за виновни. Ако съдът докаже противното, ги очакват наказания от доживотен затвор до смъртна присъда. През юни двама британци и един мароканец бяха осъдени на смъртно наказание на същото място в Донецк по подобно обвинение. Присъдата не е влязла в сила, тъй като е обжалвана от защитата.

А, в района на пристанището край Одеса най-малко трима летовници загинаха поради експлозия на мина, поставена от киевския режим в началото на войната срещу евентуален десант. Хората са решили да се разхладят в морската вода, въпреки поставените табели, че мястото е опасно.