БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Обвиниха в корупция президента на ПСЖ

Обвиниха в корупция президента на ПСЖ

Разследването срещу Насер Ал-Хелайфи започна

Президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи бе обвинен в корупция, свързана с процеса по кандидатстване за тазгодишното Световно първенство по лека атлетика в Доха, съобщиха съдебни източници. Ал-Хелайфи, който е и шеф на катарския телевизионен канал BeIn Sports, бе под разследване от март насам във връзка с процеса по кандидатстване за Световните шампионати по лека атлетика през 2017 и 2019.

Още едно ръководно лице от BeIn Sports – Юсеф Ал-Обаидли, който е и член на Борда на директорите на ПСЖ, също е разследван от френските власти относно осигуряването на домакинство на Катар на Световното през тази година. Доха загуби от Лондон в битката за приемане на първенството през 2017, но се справи с конкуренцията на Юджийн в САЩ и Барселона в Испания за тазгодишния шампионат.

Ал-Хелайфи бе информиран с писмо, че е обвинен в корупция. Той не успя да посети съдебно изслушване на 16 май, след като бе в Катар за финала за Купата на страната. Съдебните лица разглеждат специфично две плащания от 3.5 млн. долара през 2011 от Oryx Qatar Sports Investment – компания, която е собственост на Ал-Хелайфи и брат му Халид, до спортна фирма, ръководена от Папа Масата Диак. Баща му, Ламин Диак, е бивш президент на ИААФ и член на Международния олимпийски комитет. Освен Световния шампионат, френското разследване гледа и обстоятелствата, при които Олимпийските игри бяха дадени на Рио Жанейро през 2016 и на Токио през 2020.