БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Официален дебют на ранглистата за престижния тенис турнир ATP Cup

Официален дебют на ранглистата за престижния тенис турнир ATP Cup

България в добра позиция за класиране

От тази седмица за първи път официално бе представена ранглистата за ATP Cup, а благодарение на Григор Димитров България в момента е на позиция, която позволява на още четирима наши тенисисти да дебютират на престижния отборен турнир в началото на следващия сезон.

ATP Cup се провежда в три австралийски града - Пърт, Сидни и Бризбън, в рамките на 10 дни (3 до 12 януари), като ще служи за подготовка за Australian Open. Ще участват 24 страни.  Турнирът има награден фонд на стойност 15 милиона долара и ще носи 750 точки за ранглистата на победителите. При избора на участници ще се гледа само ранкинга на най-високо класирания състезател от всяка държава.

В момента България е под №21 с 985 точки, непосредствено зад страната ни е Казахстан (980) и Уругвай (963). Полша (1,040), Унгария (1,170) и Чили (1,201) са съставите пред България.

Благодарение на Новак Джокович, Сърбия е първа -  12,355 точки, следвана от Испания и Рафаел Надал.

За да бъде в новата ранглиста, всяка страна трябва да разполага с поне двама тенисисти, имащи АТР ранкинг на сингъл и поне още един, който има такъв на сингъл или на двойки.

Всяка страна може да играе с максимум петима играчи, а в този случай трима от тях трябва да имат АТР ранкинг. Ако използва четирима тенисисти, то поне двама трябва да имат АТР ранкинг.