БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОГЛУШИТЕЛНА ТИШИНА ОТ ДАНС И БАНКОВ НАДЗОР ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА МИЛИОНИ ОТ СМЕТКИТЕ НА ВАСИЛ БОЖКОВ

Публикуваните от Васил Божков - Черепа банкови извлечения от теглените от него в брой 11 милиона и 700 хиляди лева от Уникредит Булбанк предизвикаха буря от коментари и препоръки в мрежата

В крайно остър и експертен пост, бизнесменът Васил Василев поставя изключително важния въпрос - дали Уникредит е информирала финансовото разузнаване за тези общо 11,7 млн. лв. в брой, които е теглил Черепа. Според Василев по линията на международното сътрудничество при теглене кеш над 300 000, българските служби докладват на съответните американски и наднационални служби, за да могат последните да проследят дали парите не отиват към терористични групи или за подривна дейност.
Съобщила ли е УниКредит за теглените суми на нашите органи и на централата си в Милано и дали не са били накарани нарочно да замълчат, пита още бизнесменът и посочва, че тези огромни средства не са за тероризъм или прокарване на руски интереси, а за удобна за тях политическа корупция.
Василев заподозря и по-дълбок план за изтеглените от Божков 11,7 млн. лв.
"Дали пък чужди служби не са подхлъзнали Борисов да подгони Божков, та последният да извади кирливите ризи на властта. А ако това е схемата, колко ѝ остава на властта - 1 месец, 3 месеца ?

Според Закона за мерките срещу изпиране на мръсни пари 30 000 лв. е прагът на теглене пари в брой от банка, при което служителите й по сигурността трябва да информират финансовото разузнаване, което под шапката на ДАНС.

По повод,огласения от Васил Божков, впечатляващ мащаб на теглените от него суми, бившият главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян търси обяснение, което да тушира поведението на трезора - на мълчалив зрител , което противоречи на закона.
Хампарцумян, пред избран от него сайт, оправдава липсата на реакция от банката така, цитирам "ако някой има собствени пари с платени данъци, там се правят декларации за пране на пари, произход и още ред процедури, всичко това е наред. Тогава той може да разполага с парите си така, както намери за добре". Хампарцумян обаче уточнява, че не разбира за какво точно го питат, но очевидно ставало въпрос за стандартна процедура, тъй като в банкатавсеки ден влизали или излизали пари и се случвали хиляди операции.

Според запознати технически изнасянето на подобни суми става през задния служебен изход на централния им клон в София при осигурена охрана от страна на Банката и от лицето, което ги изнася. Банката разполага и с номерата на всички купюри.