БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Огън бушува по цялата Земя

Огън бушува по цялата Земя

Бразилия, Русия, Гърция и Африка са сред най-засегнатите

Президентът на Колумбия Иван Дуке призова международната общност да отпусне средства за спасяването на Амазония, съобщава "Франс прес".
В призива си по време на посещение в югозападния град Кали той заяви, че "освен думите са необходими средства и техническа подкрепа, за да опазим нашите "амазонски бели дробове".


Съединените щати не предоставят на Бразилия конкретна подкрепа за борбата с горските пожари въпреки предложението на президента Доналд Тръмп за помощ, заяви в събота бразилският министър на отбраната Фернандо Азеведо. По-рано бразилският президент Жаир Болсонаро каза, че е разрешил използването на федерални войски и техника за овладяване на пожарите в тропическите гори на Амазонка. 


Според сателитните данни, предоставени от Бразилския национален институт за космически изследвания, през 2019 г. е имало над 80 процента увеличение на броя на горските пожари в сравнение с миналата година. Очаква се пожарите дори да се засилят, тъй като сега започва сухият сезон в Амазония. Болсонаро, който встъпи в длъжност на 1 януари, се сблъсква с нарастващо световно недоволство заради антиекологичната си риторика и отслабването на защитата за тропическата гора в полза на икономически интереси от животновъдството и дърводобива. 


Междувременно пламъци бушуват и в други части на света. 
Площта на горските пожари в Русия се е увеличила със 7,7 хиляди хектара за последните 24 часа, съобщи Федералната служба за горска защита, цитирана от РИА Новости. Ден по-рано беше съобщено, че в Русия са регистрирани 122 горски пожара на площ от 42,4 хиляди хектара. "До 00.00 московско време на 25 август на територията на Руската федерация горят 109 горски пожара на площ от 50 140 хектара, които се гасят активно", се казва в съобщението. В четири региона: Иркутска област, Красноярския край, Бурятия и Якутия, беше обявено извънредно положение. Министърът на природните ресурси Дмитрий Кобилкин заяви, че вероятна причина за избухването на огъня са гръмотевичните бури, но следователите работят и по други версии. 
58 горски пожара са избухнали в Гърция за денонощие, съобщава БГНЕС. Те са били на територията на цялата страна. В събота пламнаха нови три огнища - едно в региона на Атика и две на полуостров Пелопонес.


Огромни площи горят и в АФрика. В Ангола са регистрирани почти 7000 огнища на пожари, докато в Конго те са около 3500. Огнената стихия бушува още в Мадагаскар и Замбия. Територията, която пламъците са обхванали на континента, е дори по-голяма от тази в Бразилия.

Източник: ДУМА