БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОГРОМЕН ГАФ НА КАБИНЕТА "БОРИСОВ-3" С ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ - ПОТРЕБИТЕЛИ ГО РЕДАКТИРАТ С УНИЩОЖИТЕЛНИ ШЕГИ

Гафът на кабинета “Борисов” ТРИ изпълни с нов смисъл термина - обществено обсъждане

Правителството публикува в петък третата финална версия на документа, но изненадващо се оказва, че е оставил отключени за редактиране таблици на Excel в Google Drive. Това позволява всеки да допълва документа както прецени. И очаквано - вътре се появиха предложение като "За чекмеджето на Фончо", “Джипко Бибитков”, предложения за покупка на кафе и пици, както и наи джанти за Голф. Появиха се и призиви “Ходете пеш” като препратка със скандалното изказване на Цвета Караянчева през есента на миналата година.


Гафът първо бе забелязан от журналиста Атанас Чобанов и платформата му Bird.bg. Той коментира: "След като бяха похарчени няколко милиарда за електронно управление, институциите ползват за складиране на информация и обмен на данни Google Drive, OneDrive, Dox.bg и някакви тъмни министерски клауд системи. Dropbox е несправедливо пренебрегнат. В някои от папките и файловете може да пише всеки. Пожелайте си нещо"

Файловете бяха изтрити малко по-късно.

От в. Сега напомнят - “На този фон България от края на 2019 година - след безпрецедентния теч на данни от НАП, действа нарочен съвет за киберсигурност. Той се председателства от вицепремиера Марияна Николова. От приемането на правилник за дейността на съвета - с постановление на МС, влязло в сила 31 декември, 2019 , няма данни какво точно работи тази структура”.