БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОКОЛО 1000 ЖЕРТВИ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В АФГАНИСТАН

Трусът е засегнал район на около 44 км югоизточно от град Коста в провинция Пактика, на дълбочина 51 км

Около 1000 души са загинали и хиляди ранени при земетресение с магнитуд 6 цяло и 1 по Рихтер, което разтърси Афганистан в 1 и 30 след полунощ местно време. В отдалечени райони хеликоптери транспортираха пострадалите до болници. Местните власти твърдят, че броят на загиналите вероятно ще расте.

Трусът е засегнал район на около 44 км югоизточно от град Коста в провинция Пактика, на дълбочина 51 км.

Снимки в социалните мрежи показват свлачища и разрушени домове в източната част на страната, където спасителите се опитват да се погрижат за ранените.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било усетено и в съседни Пакистан и Индия. Правителството на талибаните призовава всички хуманитарни агенции незабавно да изпратят екипи в района, за да предотвратят по-нататъшно бедствие.

Земетресенията, които са често срещани в Афганистан, причиняват значителни щети и жертви, защото сградите обикновено са изградени без стандарт и не са стабилни. Десетилетия на конфликти затрудниха бедната страна да подобри защитата си срещу земетресения и други природни бедствия.

Повече от 7000 души са загинали при земетресения в Афганистан през последните 10 години, според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Средно 560 са смъртните случаи годишно от земетресения.