БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОКОНЧАТЕЛНО - БЮРОТО ПО ЗАЩИТА НА СВИДЕТЕЛИ СЕ ПРЕХВЪРЛЯ КЪМ ПРАВОСЪДНОТО МИНИСТЕРСТВО

През цялото време ДПС и ГЕРБ яростно бранеха интересите на обвинител номер едно и се опитваха да саботират кворума, за да не минат промените в закона

В последния си работен ден Народното събрание окончателно отне от ръцете на главния прокурор Иван Гешев контрола върху Бюрото по защита. През цялото време ДПС и ГЕРБ яростно бранеха интересите на обвинител номер едно и се опитваха да саботират кворума, за да не минат промените в закона. В крайна сметка измененията бяха приети с гласовете на ИТН, ДБ, Изправи се БГ Ние Идваме, и БСП.

Първа точка в дневния ред беше гласуването на второ четене на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. С промените в него Бюрото по защита на свидетели се прехвърля от прокуратурата към Министерството на правосъдието.
Депутатите се скараха още при обсъждането на заглавието на законопроекта. Най-яростни противници на промените се оказаха депутатите от ДПС, които се опитаха да се аргументират, че с измененията се цели да се разкрият защитени свидетели в дела срещу укриващи се олигарси и в последствие да бъдат отстреляни. ГЕРБ също се обявиха против промените, като според тях съдебна реформа не може да бъде направена за два месеца и без мнозинство. От парламентарната трибуна ДПС и ГЕРБ бяха определени за защитници на модела КОЙ.
В крайна сметка подкрепата за приемането на закона дойде от "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и Българската Социалистическа Партия. Това е единственият законопроект, насочен срещу огромната власт на главния прокурор, който успя да мине през 46-ия парламент.