БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОКОНЧАТЕЛНО - ВСИЧКИ ДЕЙНОСТИ НА ЗАКРИТО СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ

Втори ден здравните власти разясняват заповедта за новите COVID мерки

Втори ден здравните власти разясняват заповедта за новите COVID мерки. След заседание на Министерския съвет служебните министри на здравеопазването и на образованието дадоха брифинг пред медиите. Кацаров обясни, че новите мерките засягат само дейностите, посочени в заповедта. Според министъра мерките са противоепидемични, а не такива, които принуждават хората да се ваксинират. По думите му целта е да се намалят увеселителните дейности.

"Преболедувалите, чието боледуване е установено с антигенен тест, ще могат да извадят зелен сертификат. Това важи за всички преболедували, чието боледуване е установено с антигенен тест след 1 декември 2020. Той ще има същата валидност като PCR- теста. Тъй като чух как ще се влиза в администрацията и църквите. Тези сгради са изключени от заповедта. Мерките дори са облекчаващи. Досега режимът на спортни заседания на открито бяха без публики. Сега ще са пред публика при зелен сертификат. Същото и за нощните заведения". Зелените сертификати падат, когато страната ни влезе в зелена зона", заяви Кацаров.

Министерски съвет е одобрил закупуването на 3000 дози антитела. Министър Кацаров обясни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба - затова е разрешил използването му със заповед.

В системата на образованието "зеления сертификат" няма да се прилага заради желанието да се запази присъствен учебен процес.