БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ОЛАФ разкри злоупотреби за 10 млн. евро у нас

ОЛАФ разкри злоупотреби за 10 млн. евро у нас

Чрез подставени фирми агродружества вземали повече от допустимата подкрепа

У нас са станали злоупотреби с европари за 10 млн. евро, на толкова възлизат загубите за европейския бюджет, стана ясно от данни на ОЛАФ. Подставени фирми са използвани от дружества в селското стопанство на България, за да се заобиколят таваните за максимално допустимата подкрепа, която едно дружество може да получи от фондовете на ЕС. Това стана известно, след като Европейската служба за борба с измамите със средства на ЕС (ОЛАФ) представи в Брюксел данните за дейността си през миналата година. За нашата страна са били извършени четири проверки и са били издадени две препоръки. 

Установено е, че в България аграрни фирми са получавали в миналото средства от ЕС и след като достигали тавана на възможното финансиране. Те са се опитвали с измама да придобият още средства. Това се е случвало с основаването на привидно независими нови фирми.

Посочените дружества, достигнали границата на възможностите за получаването на земеделски помощи от ЕС, са се разширявали с "независими" фирми, които дотогава не са използвали европейско финансиране, за да поискат още средства. "Независимите" фирми са били основавани или специално за целта, или са съществували и по-рано, но са били преструктурирани, така че да не бъде ясна връзката им с предишните получатели на средства от ЕС. Често адресът на регистрация на старите получатели на субсидии и "независимите" фирми е бил един и същ, установила проверката. "Подобни измами не само увреждат финансовите интереси на ЕС, но са в ущърб на честната надпревара, положителното развитие на земеделските дружества и частното предприемачество", коментират от ОЛАФ. 

Службата уточнява, че общото финансово отражение на тези случаи е 10 млн. евро. През периода 2014 до 2018 г. ОЛАФ е засякла 94 случая на нередности в България - без непременно да е ставало дума за измами, като са били издадени 15 препоръки. Тези случаи са били свързани със средства от "традиционните" източници за бюджета. При структурните, инвестиционните и земеделските фондове са били проверени 1072 случая, по които са били издадени 27 препоръки. От 2012 до 2018 г. българските власти са предприели действия по 13 случая, от които един е завършил с повдигането на обвинение, а по девет случая не са били взети мерки досега. През миналата година ОЛАФ е получила три сигнала от българските власти и 45 сигнала от частни източници.

 

Източник: в. Дума