БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ООН: КОНФЛИКТЪТ МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА МОЖЕ ДА ЕСКАЛИРА ДО ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА

Конфликтът между Израел и "Хамас" ескалира до "пълно-мащабна война" - за това предупреди световния лидер за мир и политическо равновесие - Организацията на обединените нации

Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова за спешна среща на държавите - посредници в Близкоизточния конфликт, с цел прекратяване на насилието между израелци и палестинци. Палестински източник съощава обаче, че од момента усилията за примирие, полагани от Египет, Катар и ООН не са постигнали напредък. Световната организация ще свика днес извънредно открито заседание, в опит да намери решение на задълбочаващата се криза.

Според американския президент, Израел има правото да се защити, същевременно Байдън е категоричен, че очаква бързо слагане край на конфликта.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел посочи като приоритетна задача защитата на цивилното население, а британският премиер Борис Джонсън призовава страните - цитирам - "да се отдалечат от ръба на пропастта“ и да проявят сдържаност.

Припомням, че на фона на всестранните призиви за потушаване на кофликта, турският президент Ердоган преди два предупреди, цитирам: ще мобилизирам целия мюсюлмански свят, з да спра израелския терор и окупация".


Нетаняху отговори със спеицално обръщение към нацията:

„Вчера и днес Израелските сили за отбрана атакуваха стотици цели на терористите от „Хамас“ и „Ислямски джихад“ в Ивицата Газа. Елиминирахме десетки терористи, включително командири. Ще продължим да атакуваме с цялата си сила“, заявява Нетаняху. Терористите платиха и – подчертава – ще продължат на плашат тежка цена за своята агресия".

От своя страна израелският министър на отбраната Бени Ганц подчерта, че операциите срещу радикалите в Газа ще продължат до пълно спиране на обстрелите по държавата на евреите.

А ето и последното военно комюнике от горещия регион: последната ескалация на насилието в района - най-голямата от девет години - доведе до гибелта на 56 палестинци и поне шестима израелци, включително израелски войник. Ракетните атаки както срещу Израел, така и срещу Газа не само не стихват, а напротив - засилват се. В сряда вечерта стана известно за смъртта на шестгодишно израелче в резултат на ракетно нападение над град Сдерот. Същевременно няколко високопоставени оперативни агенти на Хамас група бяха убити.

И на фона на ракетните обстрели и шума на сирените в градовете на Израел, особено тези със смесено население продължават жестоки улични сблъсъци, погроми и стотиците задържани. Вълна от мащабни бунтове обхвана израелските градове. Евреи и араби се нападат помежду си, като силите за сигурност с мъка възпират още по-голяма ескалация.