БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ООН: ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ЕРАТА НА ЯДРЕН ШАНТАЖ

Гутериш използва специално заседание на Общото събрание на ООН по случай Международния ден за пълното премахване на ядрените оръжия, за да се опита да намали международното напрежение

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за слагане на край на ерата на "ядрения шантаж". Повод за думите му станаха скорошните ракетни изпитания на Северна Корея и припомнянето от страна на руския президент Владимир Путин, че страната предвижда употребата на ядрено оръжие, ако съществуването на страната му бъде поставено под заплаха.

Гутериш използва специално заседание на Общото събрание на ООН по случай Международния ден за пълното премахване на ядрените оръжия, за да се опита да намали международното напрежение.

"Студената война доведе човечеството на няколко минути от унищожението. Днес, десетилетия след падането на Берлинската стена, ние отново чуваме ядрени заплахи. Трябва да бъде сложен край на ерата на ядрения шантаж", заяви Гутериш.

Миналата седмица Съединените щати обявиха, че са използвали частни канали, за да предупредят Русия да спре да заплашва, че може да използва ядрени оръжия, като са дали да разбере, че в такъв случай ще понесе "катастрофални последици“.