БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ООН: В света има 70 милиона бежанци

ООН: В света има 70 милиона бежанци

Кораб със 107 мигранти отказа да акостира в Испания, продължава спорът със Салвини

19 август е обявен за Световен ден на хуманитарната помощ. По този повод Върховният комисариат на ООН разпространи доклад, според който бежанците в света достигнаха 70 милиона, което е рекорден брой след Втората световна война, съобщи БНР.

Хората бягат главно от войни, преследвания и последици от глобалното затопляне. Хуманитарната организация "SOS детски селища" съобщи, че 12 000 деца са убити или ранени през 2018 г. Хиляди деца са били отвлечени и вербувани като деца войници, стотици хиляди са били тежко травмирани. Най-много убити и ранени деца има в Афганистан, Сирия и Йемен.

В същото време от борда на кораба на хуманитарната организация "Оупън армс", където се намират 107 спасени мигранти, отказаха да се възползват от предложението на Испания да акостират на нейно пристанище. Причината е, че ситуацията на кораба е критична, те нямат никакво време за губене и петте дни, които ще са им необходими, за да достигнат до испанското пристанище Алхесирас, близо до Гибралтар, са прекалено много и не са решение, съобщиха от АФП, цитирайки говорителката на "Оупън армс" Лаура Лануса.

Корабът вече 17 дни стои закотвен край средиземноморския остров Лампедуза, блокиран заради отказа на италианските власти да му позволят да акостира на тяхно пристанище.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини е категоричен и неотстъпчив в решението си.

Италианският министър на транспорта Данило Тонинели предложи на "Оупън армс" да им осигури ескорт до испанските брегове, като благодари на Мадрид за предложеното съдействие, "макар и да е закъсняло твърде много". Тонинели, който е член на бившия коалиционен партньор на Салвини - Движението "5 звезди" - обвини страните членки от Европейския съюз, че са "оставили Италия сама да се справя с явлението миграция - феномен, който всъщност се отнася до цяла Европа".

От френска страна в неделя бе обявено, че те са готови да приемат 40 от мигрантите, намиращи се на борда на кораба, стига да отговарят на критериите за получаване на убежище.

Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург също обявиха, че стигне ли корабът на "Оупън армс" до сушата, и те са готови да посрещнат пасажерите му.

Автор: вестник ДУМА