БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОПАСНИ ПОЖАРИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА

Особено тежко са засегнати Испания, Португалия и Франция, където огнената стихия е унищожила десетки хиляди хектари гори

Опасни пожари бошуват в Западна Европа. Особено тежко са засегнати Испания, Португалия и Франция, където огнената стихия е унищожила десетки хиляди хектари гори.

Масивен горски пожар продължава да опустошава „Сера ди Ещрела“, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, сгушен в планините на източна Португалия. Миналата седмица пожарът унищожи 10 000 хектара от площта му. В понеделник отново се разгоря с нова сила. Повече от 1100 пожарникари се борят с огъня. Авиацията им помага. Димът от пламъците вече изпълва небето над Мадрид, столицата на съседна Испания, разположен на повече от 350 километра.

В самата Испания на няколко места бушуват горски пожари. Особено опасни са две големи огнища в района на Валенсия, които доведоха до евакуация на жителите на 13 населени места, до блокиране на магистрали и железопътни линии. В района на Вал де Ебо в провинция Аликанте пожарът унищожи 10 000 хектара гора. И в цяла Испания изгоряха 250 хиляди хектара гори. Това е три пъти повече от миналата година.

По-на север, в департамент Жиронд в югозападна Франция, огънят унищожи 7000 хектара иглолистни гори. Стотици колеги от други страни от ЕС се притекоха на помощ на френските огнеборци.