БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОПАСНО НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Пълнокръвна война - така световните агенции определят случващото се в последното денонощие между Израел и Палестина

Над 1000 ракети са изстреляни от палестинските бойци от понеделник вечерта към израелската територия, а в отговор Израел извърши въздушни удари срещу Газа. Столицата Тел Авив беше подложен на ракетен обстрел снощи, загинали са петима души. През нощта сигналите за въздушна атака са се задействали най-малко 15 пъти. Общо военното крило на движението „Хамас“ е изстреляло над 130 ракети по Тел Авив. Международното летище "Бен Гурион" напълно спря работата си, служителите са спешно евакуирани и всички полети до Тел Авив трябваше да бъдат пренасочени към Кипър.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече Хамас да си плати скъпо за войнствените си действия. Ответните израелски удари - извършвани от поне 80 изтребителя са довели до разрушение на 13-етажен блок с офиси на Хамас. Според палестинските данни броят на загиналите в Газа е достигнал 35, включително 12 деца. Ранени са повече от 200 палестинци.

Извънредно положение е обявено в град Лод, източно от Тел Авив. Местните власти заявиха, че са загубили контрол над ситуацията поради безредици и сблъсъци между евреи и араби. Кметът изисква въвеждане на войски в града. Израелският министър на отбраната Бени Ганц реагира и нареди мобилизацията на 5000 резервисти на фона на растящото напрежение в Ерусалим и протестите в други градове

Настоящата рязка ескалация на конфликта започна след опит за изселване на няколко палестински семейства от домовете им в Йерусалим.

В много страни се проведоха акции в подкрепа на едната или другата страна на разгорелия се конфликт. В Лондон имигранти от арабски страни - участници в митинга - в отговор на призивите да се разпръснат, организираха масирана свада с полицията. Сблъсъци между араби и евреи имаше и в Ню Йорк.

Ситуацията ще бъде обсъдена на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Според политическите анализатори настроението, проявено от двете страни на конфликта, не вдъхва надежди за бързи промени към по-добро.