БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ОРБАН ЩЕ СЕ ДОПИТА ДО НАРОДА ОТНОСНО АНТИРУСКИТЕ САНКЦИИ

Той и неговото правителство са против икономическите ограничения, посочвайки, че те вредят повече на държавите от Европа, отколкото на Русия

Унгарският премиер Виктор Орбан започва национални консултации във връзка със санкциите срещу Русия. Той и неговото правителство са против икономическите ограничения, посочвайки, че те вредят повече на държавите от Европа, отколкото на Русия.

Подобни консултации са били провеждани, когато Орбан е търсил народна подкрепа по въпроси, с които Орбан е спорил с Брюксел - например защитата на традиционното семейство и миграцията. Ако се окаже, че народът е против ограниченията, това ще се приеме за коз в ръкава му при преговорите дали да се налага пореден пакет санкции срещу Русия.

Според премиера Унгария трябва да се подготви за последиците за дълга война в съседна Украйна, а санкциите срещу Русия затрудняват тази подготовка.

СНХ, ВИКТОР ОРБАН, ПРЕМИЕР НА УНГАРИЯ: Можем спокойно да кажем, че в резултат на санкциите европейците станаха по-бедни, докато Русия не е паднала на колене - това оръжие се насочи обратно към нас. Със санкциите Европа се простреля в крака. Чакаме отговор, цяла Европа чака отговор от Брюксел колко дълго ще продължава това. „Сега стартирахме национални консултации, където унгарският народ може директно да изрази мнението си относно санкциите, независимо дали подкрепя въвеждането на нови санкции или не“.

Според Виктор Орбан не е изненада, че правителства в Европа падат от власт и посочи като пример италианските избори, където Джорджа Мелони е на път оглави крайно дясно правителство.

Ден по-рано унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че антируските санкции са довели икономическото състояние на континента до рецесия. Инфлацията в Европа, сметките за комунални услуги, цените на природния газ и цените на храните скочиха рязко именно заради действията на Брюксел, убеден е той.