БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Още 36 милиона лева ще отидат за трети суперкомпютър в България

Бойко Борисов и Мария Габриел обявиха, че ще купуват и инсталират нов суперкомпютър в София.

Разследване на БСТВ обаче доказа, че България вече е похарчила около 5 милиона лева за два други суперкомютъра, които в момента не работят, защото няма кой да им плати разходите за ток. Поддръжката им за година надхвърля 200 000 лв.

Първият суперкомпютър на България е купен за 2 милиона и половина през есента на 2008 година, но спира почти веднага работа, защото само токът за неговата работа надхвърля 200 000 лева. Вторият струва на бюджета други 2 милиона лева и по същество представлява сглобка от различни части. Съдбата му е същата като на първия суперкомпютър – спира работа, защото няма кой да плаща тока и издръжката му. В момента събира прах в мазето на Института по математика на БАН.

За изграждането на новия суперкомютър България ще извади от бюджета към 24 млн. лева. Останалото ще се финансира от Еврокомисията. Бенефициент по проекта е регистрираното на 4 юни тази година сдружение "Национален център за суперкомпютърни приложения". Според регистрацията му сдружението е с нестопанска цел, но пък ще осигурява на дейностите по експлоатацията на суперкомпютъра. Предстои да стане ясно на чия сметка.