БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

„Оскари 2022“: Големите победители в киното

Ето и победителите:

Изненади, разочарования и някои очаквани отличия белязаха 94-тата церемония за връчването на Оскарите. Церемонията премина и с няколко спорни момента.

За най-добър филм на годината беше избран „CODA: Дете на глухи родители“. Лентата разказва историята на чуващо дете в семейство на възрастни глухи, което се опитва да изгради живота си. За първи път от 1932 година насам филм с по-малко от четири номинации печели най-голямата награда. Най-много статуетки - шест на брой, получи „Дюн“. Само с една награда се оказа големият фаворит, за който имаше 12 номинации - „Силата на кучето“.

За най-добър актьор беше отличен Уил Смит за превъплъщението му в Ричард Уилямс - бащата на тенис звездите Винъс и Серина. Малко преди наградата обаче Смит внесе смут в залата, след като удари водещия на церемонията Крис Рок. Комикът представяше награда и се пошегува със съпругата на Смит Джейда Пинкет. По време на емоционалната си реч Смит се извини като заяви, че „любовта те кара да правиш луди неща“.

Най-добра актриса стана Джесика Частейн с изпълнението си в „Очите на Тами Фей“, където играе влиятелна телеевангелистка. Наградата за най-добър режисьор спечели Джейн Кемпиън за „Силата на кучето“. Тя е едва третата жена, получила златната статуетка в над 90-годишната история на церемонията.

Наградите не бяха пропуснати и от политизация, като присъстващите бяха призовани да запазят минута мълчание в чест на „героичната съпротива на Украйна срещу руската инвазия“.