БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОСТРИ РЕАКЦИИ ОТ КРЕМЪЛ ЗА ВЛИЗАНЕТО НА ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ В НАТО

Зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков заяви, че Алиансът не трябва да има никакви илюзии, че страната ще се примири с разширяването на военния блок

Остри реакции от Москва, след като вчера Швеция и Финландия направиха поредните стъпки в посока НАТО. Зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков заяви, че Алиансът не трябва да има никакви илюзии, че страната ще се примири с разширяването на военния блок.

Рябков изрази съжаление, че се допуска тежка грешка с далечни последствия. Ако Финландия се присъедини към НАТО и на нейна територия бъдат разположени ударни оръжия на Алианса, Москва ще укрепи войските по общата граница, заяви на свой ред председателят на Комитета на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност Виктор Бондарев.
Снощи управляващата в Швеция Социалдемократическа партия се обяви в подкрепа за влизане на страната в НАТО. Левицата обаче е против разполагането на ядрено оръжие и постоянни бази на шведска територия. Премиерът Магдалена Андерсон е поискала мандат от парламента в Стокхолм, за да започне преговорите за присъединяване.

"Нашата 200-годишна политика на военно необвързаност послужи добре на Швеция, но въпросът е дали военният неутралитет може да ни служи добре в бъдеще. Непредизвиканото нахлуване на Русия в Украйна е не само незаконно и неоправдано, но и подкопава европейския ред за сигурност, върху който Швеция изгражда своята сигурност", заяви Магдалена Андерсов, премиер на Швеция.

По-рано и Финландия, оповести официално намерението си да подаде молба за членство в Алианса. Повечето натовски държави приветстваха намеренията на Хелзинки и Стокхолм, но Турция се възпротиви, обвинявайки новите кандидати за НАТО, че подкрепят кюрдските сепаратисти в Сирия и в самата Турция.