БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

От АПИ предоставят всички документи за пътищата, поискани от БСП

От АПИ предоставят всички документи за пътищата, поискани от БСП

Огромно количество документация, свързана със строежа и ремонта на основните пътни артерии у нас, ще бъде предоставено от АПИ на депутатите от БСП.

Припомняме, че още миналата година депутатите от левицата внесоха искане в АПИ да се направи независима експертиза на качеството на пътищата в България. Последва второ писмо, в което социалистите настояха за проверка и оценка на общо 46 конкретни пътни участъка, които са рискови. От БСП поискаха също предоставяне на информация за критериите и детайлите около строително-монтажните дейности на пътищата в България.

Преди седмица от Пътната агенция изпратиха писмо до БСП, в което обясниха, че ще отложат отговора на питанията им. Сега от АПИ уверяват, че са готови да предоставят пълен достъп до исканите документи. Уточнява се, че искането на 11 депутати от Парламентарната група на „БСП за България“ в 44-то Народно събрание е по Закона за достъп до обществена информация. То е за участъци от автомагистралите „Хемус“, „Струма“, „Тракия“, „Марица“, път I-1 и път II-18, част от които са изграждани през 80-те години на 20 век. В законоустановения срок на народните представители се предоставя изисканото огромно количество техническа документация, свързана с проектно решение в части „геология“, „геодезия“, „пътна“ и „технологичен ремонт“, по което са изпълнявани различните видове строително-монтажни работи, включително обяснителните записки, всички количествени сметки, детайли, пътна конструкция, допълнителни ведомости и приложения; рецептите на асфалтовите смеси на различните пластове; сертификатите за вложените материали; протоколите от проведените изпитвания на материалите по време на изпълнение на строително-монтажни работи; протоколите и актовете при приемане на извършените строително-монтажни работи, уточняват от Агенция „Пътна инфраструктура“.
От АПИ допълват още, че народните представители ще могат да прегледат исканите документи, в периода между 30 май и 27 юни. От БСП не са отговорили на АПИ кои пътни експерти и коя независима лицензирана лаборатория ще ангажират за извършване на инспекциите на пътните участъци, се посочва още в отговора на Агенцията, цитиран от "Фокус".