БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОТ ДНЕС ВЛИЗАТ В СИЛА ДВЕ НОВИ ЗАПОВЕДИ НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ЗА COVID МЕРКИТЕ

В най-общата си част мерките са същите като действащите в момента

От днес 1 декември влизат в сила две нови заповеди на здравни министър Стойчо Кацаров, свързани с Ковид мерките. В първата разпоредба се съобщава, че от 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 се удължава извънредната, както и противоепидемичните мерки. А с втората се въвеждат временни противоепидемични мерки относно влизането в България от други държави.

От днес е разрешено провеждането на индивидуални обучения извън учебните занятия в училище. Става въпрос за "индивидуални часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др.". В тази случаи няма да е необходимо децата да бъдат тествани с т. нар. щадящи тестове. И след 1 декември ще продължават да важат следните изисквания - присъствено могат да се провеждат часовете само след тестване на учениците или ако половината от тях има сертификат за COVID-19, или ако заболеваемостта в дадена община е спаднала под 500 души на 100 хил. население за период от две седмици.

С новата заповед на здравния министър за граничните правила се затягат условията за пристигане от зелена или оранжева зона без сертификат. От днес това означава минимум 3 дни карантина - възможността за освобождаване чрез отрицателен тест вече съществува най-рано 72 часа след пристигането.

За пристигащите от червена зона пък отпада задължителният PCR тест, който досега се изискваше даже и от ваксинирани/преболедували. Занапред пътуващите от такива страни ще трябва да представят само зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или направен PCR тест от последните 72 часа. Българите имат възможност да се приберат без сертификат и тест от червена зона, но в такъв случай трябва да се подложат на 10-дневна карантина без право на замяна.