БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОТ ДРЕВНИТЕ АЦТЕКИ ДО ДНЕС ШОКОЛАДЪТ Е ВЪЛНУВАЩО ПРЕЖИВЯВАНЕ

ОТ ДРЕВНИТЕ АЦТЕКИ ДО ДНЕС ШОКОЛАДЪТ Е ВЪЛНУВАЩО ПРЕЖИВЯВАНЕ

Днес е ден на едно от най-големите лакомства за човека - денят на шоколада

Първите хора, които са правили и консумирали шоколад, и то течен, от какао, са индианците ацтеки в древно Мексико.. Те го наричат храна на боговете и го свързват с богинята на женската плодовитост. Предполага се, че името “шоколад” идва от АЦТЕКСКАТА ДУМА “ЧОКОЛАТЛ” - ГОРЧИВА НАПИТКА.
А първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри – (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. Още по-късно в швейцарецът Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава прословутия швейцарски млечен шоколад.
Шоколадът е една от най-популярните храни. Той дава енергичен и калоричен тонус на своите любители. Трудно можем да кажем, че някога шоколадът ще излезе от мода или ще спре консумацията му. Много проучвания показва, че например жените предпочитат в много по-голяма степен шоколада пред чаша вино или дори пред марковата козметика.
Според някои изследвания всекидневната консумация на малки количества черен шоколад може да бъде полезна за вашето здраве и доброто настроение. Неговата консумация предпазва от инфаркт и инсулт. Нещо повече, шоколадът, това класическо изкушение е изключително полезно и от него не се пълнее.